De frikandel bestaat 50 jaar
Vraag mensen wat hun favoriete snack is en de kans is groot dat hun antwoord zal zijn: de frikandel.
De frikandel is in de jaren '50 verzonnen door een Brabantse frietmaker. Nederlanders eten gemiddeld zo'n 250.000.000 frikandellen per jaar. Dat zijn er echt heel veel! Er zijn zelfs frikandellenclubs die eetwedstrijden voor hun leden organiseren. Degene die de meeste op kan eten is de grote winnaar. De laatste winnaar at er 12, compleet met ketchup en mayonaise.
Soms hoor je van die enge verhalen: dat in frikandellen varkensoren, koeienuiers en paardenhersenen zijn gevonden. Dat zijn broodje aap-verhalen. De Nederlandse frikandel is gewoon een gebraden worstje met gehakt, kruiden, paneermeel en water. Het gehakt bestaat voornamelijk uit paardenvlees van de voorvoet van het paard. De rest van het vlees bestaat uit kip en varkensvet (van de rug en de wangen).
Snackfabrikant Beckers lanceerde de pittig gekruide vleesstaaf bij haar oprichting. Een succes zonder weerga, want 50 jaar later is de frikandel nog altijd onverminderd populair. De snack die tot 2005 geschreven nog frikadel heette, is sindsdien onmisbaar in de snackbarvitrines.
Ter gelegenheid van het gouden jubileum krijgt de frikandel er een broertje bij. De pikandel is een nieuwe, pittige, vierkante variant van de frikandel. Heel toepasselijk worden 100 duizend exemplaren van de pikante snack uitgedeeld aan Panorama-lezers.
Panorama besteedt ook uitgebreid aandacht aan de geliefde snack met verhalen over de rijke historie van de frikandel, het Nederlands Kampioenschap frikandel eten, de broodje-aap-verhalen en het geavanceerde productieproces in de frikandellenfrabriek.