Michelinsterren
Ongeveer 16 jaar geleden werkte ik in een restaurant met een Michelinster. Maar toen de chefkok naar een ander restaurant vertrok, wisten we dat we nog harder moesten werken om de ster te behouden. Want krijgen is geweldig maar een ster kwijt raken...
Iedere gast met een Belgische of Franse auto en dito kenteken werd als potentiële inspecteur van Guide de Michelin verdacht.
Wanneer ik in de keuken kwam wilde de chefkok natuurlijk precies weten wat hij er van vond. De spanning was om te snijden en de concentratie en inspanning onder het keukenpersoneel was bijna spastisch. Want de eerste michelinster was volgens de koks altijd voor de keuken, de tweede voor de keuken en bediening en de derde voor het totale plaatje. Maar is dat wel zo?
De rode gidsen van Michelin zijn restaurantgidsen die met sterren en bestekjes de kwaliteit van de restaurants aan duiden. Eén ster wijst op een uitstekende keuken in zijn eigen categorie. De ster wil zeggen dat dit een goed restaurant is op je route. Een tweede ster duidt in de gids op een verfijnde keuken die een omweg waard is vanwege de bijzondere specialiteiten en wijnen. Drie sterren duiden de top aan voor de uitzonderlijke keuken en is een reis erheen meer dan de moeite waard. Het eten is buitengewoon lekker en er worden beroemde wijnen geserveerd, de bediening is onberispelijk, het interieur is stijlvol en de prijzen zijn zoals je ze zou verwachten.
Daarnaast zijn er nog de bestekjes. Één bestekje is een eenvoudig restaurant. Vijf bestekjes geeft een zeer luxe restaurant aan.
Dat ook Michelin grote fouten maakt bleek wel in 2005. Toen vermeldde Michelin in de Benelux-gids een restaurant dat nog niet eens geopend was, met daarbij een positieve aanbeveling. Toen deze blunder bekend werd, werd de gehele oplage uit de handel gehaald en verscheen een nieuwe uitgave zonder het restaurant. Wil je ondanks deze blunder toch kijken waar de driesterren zitten, kijk dan eens op de site van michelinrestaurantsguide.com.
Eigenlijk is het gek dat er zoveel ophef is om de Michelin sterren. Het is namelijk geen echte gastronomische gids, zoals Gault Millau. Gault Millau is een onafhankelijk gastronomische gids met beoordelingen van restaurants en hotels in de Benelux. De editie van 2007 telde 2350 restaurants en hotels. De koksmutsen en waarderingscijfers geven de keukenkwaliteit aan. Enkel restaurants met een score van minimum 10 tot 20 verschijnen in de gids. Toch is de gids van Michelin op zijn minst berucht. En maakt het een bezoek aan een sterren restaurant in elk geval aantrekkelijk.