Dure wijn is lekker
Een duurder wijntje smaakt de mens lekkerder dan een goedkope. Hoe meer je ervoor moet betalen, hoe meer je geniet, blijkt uit onderzoek.
Restaurants die hun wijn lekker prijzig maken, doen hun klanten een plezier, schreef The Sunday Times gisteren. Mensen die meer voor wijn betalen, genieten er ook meer van, blijkt uit onderzoek. De onderzoekers lieten mensen twee dezelfde wijnen te proeven. Zij gaven later aan meer te hebben genoten van de wijn waarvan verteld was dat die duur is. Hersenscans bevestigen dit; de `pleziergebieden` waren meer actief bij de hoger geprijsde wijn.
Zo kregen twintig mensen dezelfde Cabernet Sauvignon; van de één werd verteld dat die drie euro heeft gekost en van de ander zestig euro. De meeste proefpersonen vonden de dure wijn het lekkerste. „Ondanks dat de wijnen identiek zijn, zagen we dat het pleziergebied in de hersenen meer activiteit vertoonde bij de dure wijn”, zegt Antonio Rangel van het California Institute of Technology die het onderzoek leidde. „De plezierbeleving is dus echt.”
Dit soort studies valt onder de nieuwe discipline neuro-economie waarvan het doel is de aantrekkingskracht van luxe producten en designermerken die meer kosten maar weinig extra kwaliteit leveren, te begrijpen.´s Werelds best verkopende wijnschrijver Hugh Johnson: ”Hetzelfde gebeurt als mensen een designerlabel zien. Het gaat niet om het geld maar om de reputatie en om prestige.”
Volgens wijnhandelaar Rupert Wolheim is het bekend in de `business`dat een hoge prijs goed verkoopt. „Maar het is niet het enige element. Als je dezelfde wijn in betere glazen of in een mooiere omgeving schenkt, vinden mensen ook dat die wijn lekkerder smaakt.”
De proefpersonen betaalden niet voor de wijn die zij dronken. Sommige onderzoekers denken dat ze een stuk minder plezier aan de dure wijn zouden beleven als ze deze zelf moesten betalen. „Je hebt mensen die genieten als ze moeten betalen maar ook mensen voor wie het pijnlijk is.”